Tips voor ouders

Uit onderzoek blijkt dat jongeren – als het gaat om opleidingskeuze - nog steeds meer naar hun ouders luisteren dan naar vrienden en school. Wat kunt u als ouder doen om uw kind te helpen?

Toon interesse

Het maken van een opleidingskeuze is een belangrijke en spannende keuze. Laat uw kind weten dat u hem of haar wilt helpen. Vraag wat uw kind bijvoorbeeld van u, als ouder, verwacht.

Praat met uw kind

Praat met uw kind over zijn opleidingskeuze. Stel vragen en probeer actief te luisteren. Stimuleer hem of haar om open dagen te bezoeken. Vraag waarom hij of zij voor een bepaalde opleiding kiest.

Ga mee naar open dagen

Ga meer naar open dagen en informatiemarkten. Vraag u af of de mbo-school de plek is waar uw kind zich kan ontplooien. Stel vragen aan mbo-studenten en docenten.

Bespreek samen de opleiding

Indien uw kind een opleiding op het oog heeft, kunt u samen met hem of haar de opleiding bespreken. Hoe is de kwaliteit van de opleiding? Zijn de studenten tevreden? Voor welk beroep wordt uw kind opgeleid? Zijn er later genoeg banen?

Past de opleiding bij uw kind?

Als ouder kent u uw kind als geen ander. U kunt als het goed is een redelijke inschatting maken of een opleiding bij uw kind past. Is er veel theorie of zijn er juist veel praktijklessen? Moet uw kind veel zelfstandig of in groepsverband werken? Heeft uw kind veel les of slechts een paar contacturen per week? Krijgt uw kind veel of weinig begeleiding?

Steun zijn of haar keuze

Er bestaat geen perfecte opleidingskeuze. Geef uw kind vertrouwen en steun zijn of haar keuzes. Sta open voor zijn of haar verhaal. Neem geen dwingende, maar een adviserende rol aan. Het is niet erg als uw kind twijfelt tussen opleidingen. Er is altijd nog een mogelijkheid om te switchen. 

. Terug naar home